Depresioni katatonik: Çfarë të dini

Depresioni bën që një person të përjetojë një humor shumë të ulët. Ndonjëherë, depresioni mund të shoqërohet me katatoni, që është kur një person nuk i përgjigjet botës përreth tyre.

Fjala katatonia vjen nga dy terma grekë, kata, që do të thotë poshtë, dhe tonat, që do të thotë tension ose ton.

Në këtë artikull, mësoni për simptomat e depresionit katatonik, opsionet e trajtimit dhe si të përballoni.

Për të ndihmuar në mbështetjen e mirëqenies tuaj mendore dhe atë të të dashurve tuaj gjatë kësaj kohe të vështirë, vizitoni qendrën tonë të dedikuar të shëndetit mendor për të zbuluar më shumë informacione të mbështetur nga kërkimi.

isfarë është depresioni katatonik?

Depresioni katatonik është një nëntip depresioni ku një person nuk flet ose duket se është në një gjendje të keqe për një periudhë të zgjatur.

Një person me depresion katatonik nuk i përgjigjet asaj që po ndodh rreth tyre dhe mund të jetë i heshtur dhe i palëvizshëm.

Mjekët klasifikojnë çrregullimet e shëndetit mendor dhe mosfunksionimet duke përdorur manualin diagnostikues dhe statistikor të çrregullimeve mendore, botimi i 5-të (DSM-5-TR).

Mjekët tani pranojnë se katatonia mund të shoqërojë shumë kushte të shëndetit mendor, duke përfshirë skizofreni, depresion, çrregullime të humorit dhe çrregullime të personalitetit. Katatonia gjithashtu mund të ndodhë pa një gjendje të shoqëruar.

Simptomat

Simptomat më të zakonshme që lidhen me katatonia janë mutizmi (duke mos folur) dhe marrëzi (gjendja e të qenurit në një daze).

që një mjek të diagnostikojë katatonia, personi duhet të ketë të paktën tre nga 12 simptomat e mëposhtme:

< TD> duke bërë një fytyrë që duket si një person është në dhimbje

Periudha të zgjatura

TD> Përgjigje më e ulët ndaj stimujve

agjitacion Një ndjenjë ankthi ose shqetësimi.
katalepsi duke qenë në një gjendje të ngjashme > Përsëritja e pakuptimtë e fjalëve që një person tjetër thotë
echopraxia përsëritje e pakuptimtë e lëvizjeve që një person tjetër bën
negativizmi adoptimi i sjelljeve që janë e kundërta e emocioneve të tyre
Mënyra të pazakonta modele të parregullta të të folurit ose lëvizjes mungesa e përgjigjes ndaj komandave dhe imobilitetit Depresioni atonik ndoshta do të përjetojë simptoma klasike të depresionit, të tilla si të ndjeheni të ulët ose të trishtuar. Ata gjithashtu mund të pësojnë një ndjenjë të shpresës. Depresioni

mund të ndikojë në oreksin, nivelet e gjumit, përqendrimin dhe lëvizjen e një personi.

shkakton

Mjekët nuk e dinë se çfarë shkakton depresion katatonik.

Depresioni mund të jetë për shkak të një kombinimi të disa faktorëve, duke përfshirë:

 • Ndryshimet në strukturën ose funksionimin e trurit, të cilat mund ta bëjnë trurin më pak të përgjegjshëm ndaj hormoneve të caktuara
 • Një histori familjare e depresionit ose kushteve të tjera të shëndetit mendor
 • ndryshime të rëndësishme të jetës, siç është vdekja e një të dashur ose një divorc
 • Kushtet shtesë mjekësore, siç janë problemet Fjetja, dhimbja kronike, sëmundja kronike ose çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes

Disa studiues besojnë se simptomat e katatonisë dhe depresionit janë për shkak të varfërimit të dopaminës. Dopamina është një neurotransmetues në tru që ka shoqata me funksionimin e trurit dhe rregullimin e humorit.

Ndërsa nuk ka asnjë provë që nivelet e ulëta të dopaminës shkaktojnë drejtpërdrejt depresion, ato mund të çojnë në simptoma që lidhen me depresionin, duke përfshirë:

 • Vështirësinë e përqendrimit
 • Mungesa e motivimit
 • humor i ulët

Diagnoza

Shpesh, një person me depresion katatonik nuk mund t’i përgjigjet pyetjeve që një mjek mund t’i pyesë ata. Prandaj, një mjek mund të fillojë një diagnozë duke pyetur të dashurit e personit për simptomat. Mjeku mund të pyesë kur u shfaqën simptomat për herë të parë dhe çfarë i bën ata më keq ose më të mirë.

Një mjek gjithashtu do të https://harmoniqhealth.com/ përpiqet të përjashtojë kushte të tjera mjekësore që kanë simptoma të ngjashme me depresionin katatonik.

Për shembull, sindroma malinje neuroleptike mund të ndodhë nëse një person ka një reagim negativ ndaj ilaçeve antipsikotike. Kjo gjendje ka simptoma të ngjashme me depresionin katatonik.

Mjeku gjithashtu mund të urdhërojë studime të imazhit për të siguruar që një person nuk ka një tumor të trurit ose një gjendje tjetër që mund të shkaktojë katatoni.

Një mjek do të vëzhgojë gjithashtu sjelljen e një personi, të dëgjojë çdo komunikim që mund të bëjë dhe të shikojë lëvizjet e tyre.

Trajtimi dhe Rimëkëmbja

Mjekët shpesh përshkruajnë benzodiazepinat si trajtimin e linjës së parë për katatonia. Benzodiazepines, të tilla si Lorazepam (Ativan), kanë veti që nxisin ankthin dhe relaksin e muskujve. Një mjek mund të administrojë ilaçet në mënyrë intravenoze nëse një person nuk mund ta marrë atë me gojë.

Nëse ilaçet janë joefektive, një mjek mund të rekomandojë terapi elektrokonvulsive (ECT). Mjekët e kryejnë këtë terapi nën anestezi të përgjithshme, që do të thotë se një person është në gjumë dhe nuk ndjen dhimbje gjatë procedurës.

Gjatë ECT, mjekët përdorin rryma elektrike për të nxitur një konfiskim. Megjithëse mjekët nuk e kuptojnë plotësisht se si funksionon ECT, shumë besojnë se funksionon duke "rivendosur" kiminë e trurit dhe mund t’i ndihmojë njerëzit me sëmundje të rëndë mendore të përgjigjen më mirë ndaj trajtimit.

Sipas një rishikimi të vitit 2016, ECT ishte efektive në trajtimin e 80-100% të të gjitha formave të katatonisë.

Mjekët gjithashtu mund të provojnë metoda të tjera të stimulimit të trurit, të tilla si stimulimi magnetik transkranial ose stimulimi i thellë i trurit, për të zvogëluar simptomat e katatonisë.

Pasi të përmirësohet simptomat e katatonisë së një personi, një mjek mund të përshkruajë antidepresantë dhe psikoterapi për të trajtuar depresionin themelor.

Komplikimet

Njerëzit me katatoni janë në rrezik për komplikime të ndryshme nëse nuk marrin trajtim.

Komplikimet e mundshme përfshijnë:

 • mpiksje gjaku
 • kontraktime, ose shkurtim të muskujve ose tendinave
 • ulcerat e dekubitus

Kujdesi për dikë me depresion katatonik

Një person me depresion katatonik kërkon kujdes akut psikiatrik. Një i dashur mund të ketë nevojë të thërrasë një qendër psikiatrike spitalore ose të kërkojë kujdes urgjent mjekësor për të ndihmuar personin të marrë trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur.

Nëse një person dyshon se i dashuri i tyre është në një gjendje katatonike, ata duhet të kontaktojnë mjekun e tyre të kujdesit parësor ose të kërkojnë kujdes mjekësor urgjent.

Outlook

Depresioni katatonik është një nënkategori e rëndë por e shërueshme e depresionit. Benzodiazepines dhe ECT mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave në shumë raste.

Njerëzit me depresion katatonik mund të kenë nevojë për trajtim afatgjatë për depresionin ose çrregullimet e tjera të humorit, edhe pasi të jenë përmirësuar simptomat e katatonisë.

Përmbledhje

Kur një person është katatonik, ata nuk i përgjigjen, ose angazhohen me botën përreth tyre. Një person mund të përjetojë katatoni së bashku me depresionin. Ky është depresion katatonik.

Shkaqet e sakta fiziologjike të katatonisë dhe depresionit nuk janë të qarta. Sidoqoftë, ngjarjet traumatike, historia e familjes së një personi dhe ndryshimet në funksionimin e trurit mund të luajnë një rol.

Mjekët mund të trajtojnë në mënyrë efektive shumicën e rasteve të katatonisë me një kombinim të benzodiazepines dhe terapisë elektrokonvulsive.

 • Shëndeti mendor
 • Psikologjia/Psikiatria

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik,, institucionet e kërkimit akademik, dhe revista dhe shoqata mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.