Частка персоналу, який працює на умовах скороченої зарплати, скорочується протягом усього 2023 року (11,2%). 44,2% підприємств зіткнулися з проблемою блокування податкових накладних. Цей показник упав порівняно з попередньою фазою дослідження в серпні (49,9%), але продовжує суттєво переважати інші проблеми. Про що свідчить дослідження, проведене Advanter Group та Центром розвитку інновацій у співпраці з низкою державних структур.

Ще одним досягненням 2023 року стала перемога Офісу та членів Консорціуму Європейської мережі підприємств в Україні в європейському грантовому конкурсі Business Bridge. Завдяки цьому вдалося залучити 3,75 млн євро на ваучери для українських підприємств, що постраждали від повномасштабної війни. Мета — об’єднати у спільноту найкращих українських виробників, популяризувати українське за кордоном та сприяти експорту українських товарів.

Що нового в сфері підприємництва та бізнесу

Розглянемо основні тренди серпня 2023 року, які сприяли зміцненню стійкості підприємництва в Україні в умовах війни. 5% від вартості кожного придбаного товару маркетплейс передає фандрейзинговій платформі United24. Спеціальна комісія платформи спрямовує дані кошти на актуальні на той момент програми з відбудови України. Крім того, при оплаті карткою Visa додатково ще 5% від вартості покупки також перераховуються United24 на підтримку відбудови держави.

Результати дослідження

Крім інноваційних технологій та технологічних проривів вводяться і нові методи розвитку ринку й організації праці. Переважна більшість українського бізнесу не взаємодіє з органами місцевого самоврядування для відновлення підприємництва. Вивчення думки безпосередньо ветеранів та діючих військовослужбовців щодо їхніх актуальних потреб та бачення можливостей для кар’єрного і професійного зростання підтверджує необхідність якнайшвидшого створення можливостей для розвитку ветеранського підприємництва в Україні. “Ви всі знаєте, що майже 2 млн малих та середніх підприємств складає 99,8% кількості всіх підприємств в Україні. Стратегія ставить за мету до 2020 року збільшити останній показник до 60,5%. Насправді, це суттєвий приріст у масштабах МСБ”, – прокоментував перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов. Наразі діє спільна програма Українського фонду стартапів і компанії «Фармак».

Запущено офіційний сайт програми єРобота, на якому можна ознайомитись з умовами участі по кожному грантовому конкурсу та подати заявку на отримання гранту від держави. Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою вносяться зміни до Порядку надання компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Згідно з розпорядженням Уряду, програма підтримки роботодавців продовжить діяти у 2023 році. До процесу розвитку ветеранського бізнесу готові долучитися в місцеві державні адміністрації. «Запит громад на тему розвитку ветеранського бізнесу величезний», – констатує директор програм практичної політики Інституту Політичної Освіти Олександр Солонтай. Рушієм, що прискорив розвиток соціального підприємництва, став суспільний перехід до розширення індивідуальних можливостей працівників у взаємовідносинах зі своїми роботодавцями.

Інформація про реформу розвитку підприємництва

Співрозмовник припускає, що Рада підприємців хоче добитися більш чітких формулювань, що саме вважати пособництвом. Повна версія звіту KPMG 2022 CEO Outlook українською мовою доступна для завантаження за посиланням. Матеріали з плашкою СПЕЦПРОЄКТ та ЗА ПІДТРИМКИ також є рекламними, проте редакція бере участь у підготовці цього контенту і поділяє думки, висловлені у цих матеріалах. Матеріали з плашкою PROMOTED та НОВИНИ КОМПАНІЙ є рекламними та публікуються на правах реклами. Для посилення обороноздатності не обовʼязково централізувати весь бюджет під вертикаллю Міноборони. Отримувачі коштів зобов’язуються створити 40 нових постійних та сезонних робочих місць у тепличному господарстві та від 3 до 20 нових постійних та сезонних робочих місць – у садовому.

Сервіс створений на основі аналізу даних ЄДР, відомостей НКЦПФР та наборів відкритих даних фінансової звітності (останні оприлюднені) із Єдиного державного порталу відкритих даних. Ці гроші дадуть змогу кожному, хто має бажання, навички https://nikopolnews.net/rm/draftkings-ta-cq-holding-vidkryvaiut-tymchasovyj-sportbuk-u-baton-ruzh/ та план, запустити власну справу або розширити свій бізнес. За кожного працевлаштованого з числа внутрішньо переміщених осіб держава виплачує роботодавцю компенсацію у розмірі мінімальної заробітної плати (6 700 грн) впродовж 2 місяців.

Відтепер підприємствам не потрібно отримувати схвалення від місцевих органів влади для режиму роботи у сфері послуг. Так з’являться інші зміни до Правил побутового обслуговування населення. Варто розуміти, що отримати кошти може не кожен охочий, що виконає умови спонсора. На відміну від разової допомоги від держави, наприклад, на підтримку фермерського господарства чи розвиток малого бізнесу, грантова допомога надається на конкурсній основі. Грант на власну справу — це цільова фінансова дотація, що надається суб’єкту господарської діяльності державою, спеціальними фондами, благодійними фундаціями, приватними компаніями, банками або міжнародними організаціями на чітко окреслених умовах. Якщо вимоги програми виконані, позичальник має право не повертати кошти та не сплачувати відсотки. Не передбачається також передання кредитору частини прибутку і частки у праві власності.

На сьогодні є незначне відхилення у реакції вітчизняної економіки на сучасні світові стратегії розвитку. Однак саме застосування досягнень науково-технічного розвитку та інноваційне партнерство дають можливість побудувати нові економічні відносини та нову економіку з конкурентоспроможними галузями. Для переходу до сучасної технологічної економіки вагоме значення має виважена інноваційна політика. Основною метою даної політики повинно бути ефективне застосування практичних знань та умінь, що забезпечить прибуткове інноваційне функціонування підприємства. Як відомо, наша держава частково відстає від європейських країн за такими показниками, як інноваційна активність та інноваційна спрямованість. Основною причиною такої ситуації є певна сукупність важливих проблем, які залишаються невирішеними в сучасних умовах економічної нестабільності. Окрім цього, Кабмін затвердив План заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в межах Пакета розширення Європейського Союзу.

Кошти адресатові надійдуть за лічені хвилини незалежно від часу доби. Попри війну апетит бізнес-лідерів щодо цифровізації не змінився у порівнянні з минулим роком – 45% керівників в Україні (72% у світі) вже мають агресивну стратегію інвестування в цифровізацію, що спрямована на забезпечення першості в сфері інновацій. Більш того, 42% (71% у світі) задоволені своїми досягненнями в технологічній сфері та можуть спрямовувати інвестиції в інші фінансові потоки.

В розрізі країн зростання обсягів експорту більшою мірою стосувалося Китаю (+55%), Великої Британії (+38%) та країн Європейського Союзу (+17%) . Такі результати дають підстави стверджувати, що глобалізаційні процеси дещо уповільнилися, але прискоряться в майбутньому. Увечері 15-го лютого про зустріч відзвітувала президентська команда, а бізнесмени вийшли в паблік лише на наступний день з повідомленнями, які містили переважно однакові меседжі і слова підтримки на адресу Зеленського, Єрмака та команди президента. Зустрічі з бізнесом 22 січня це відчули віцепрем’єр-міністри Юлія Свириденко і Михайло Федоров разом з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком. Бізнесмени навіть не намагалися приховати свого невдоволення і більшість часу чиновники вислуховували, що у підприємців накипіло. Затримання Ігоря Мазепи, власника однієї з найбільших інвестиційних компаній Concorde Capital, яке стало останньою краплею для українського бізнесу та викликало шквал критики.