Досліджено режим і баланс підґрунтових вод у різних лісорослинних умовах на основі проведення спостережень за їх рівнем. Встановлено циклічну динаміку запасів вологи в зоні аерації ґрунтів різних природних та штучних біогеоценозів. Визначено екологічний зв’язок первинної біологічної продуктивності рослинних угруповань та їх вологозабезпечення. Надана кількісна оцінка водозабезпеченості еталонних та деструктивних біогеоценозів, а також оцінка гідрохімічних властивостей підґрунтових вод з точки зору їх лісопридатності. У 1932–1935 рр.

Лісова рослинність у степовій зоні не є невідворотною причиною деградації грунтів, а навпаки, як правило, всебічно їх покращує, збільшує багатство і родючість. В липні 1993 року на базі кафедри зоології та екології ДДУ відбувся Міжнародний https://www.06274.com.ua/list/442419https://www.06274.com.ua/list/442419 науково-практичний симпозіум «Зооіндикація та екотоксикологія тварин в умовах техногенного ландшафту». Активними виконавцями нових наукових напрямків на кафедрі та в лабораторії біомоніторингу та охорони природи ДНУ стали В.

наукові роботи з екології

Наукова робота проводиться в лабораторіях – мікроморфології, хімії та фізики ґрунтів, радіоекології, біології та біоенергетики ґрунтів, лісової рекультивації, в науковому гербарії. Кафедра організувала і керувала роботою спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій за спеціальністю «Екологія», де з 1972 року до 2016 року захищено 74 докторські та 224 кандидатські дисертації. Кафедра видає фахові наукові журнали «Екологія та ноосферологія», «Ґрунтознавство» та «Питання степового лісознавства та рекультивації земель». Протягом 1990-х рр. Значна увага кафедрою зоології приділяється вивченню біологічних особливостей нових об’єктів іхтіофауни водосховища – аутакліматизантів (саморозселенців). Ця робота безпосередньо виконується в 1994–2008 рр. Спочатку студентом, а потім асистентом, доцентом кафедри зоології та екології Р.

Особенности размножения косули европейской и кабана в Каневском заповеднике до и после аварии на ЧАЭС

Оцінка екосистемних послуг і асоційованих факторів ризику на градієнтах ландшафтних умов у цілях сталого розвитку. Подані правила оформлення списку літератури при написанні кваліфікаційних робіт, наукових статтей, тез … Розглянуто 8 питань в порядку здійснення парламентського контролю.

Рядок навіґації

Спільно з дніпропетровськими медиками на основі отриманих даних були розроблені практичні заходи щодо переривання біологічного циклу розвитку малярійного плазмодія – збуджувача малярії. На початку XX століття степове Придніпров’я було найменш дослідженим в фауністичному відношенні. Вчені-зоологи відразу зосередили увагу на дослідженні тваринних ресурсів регіону з метою вирішення найважливіших наукових та народногосподарських задач.

Наукова робота кафедри географії, екології і методики навчання

Щороку викладачі та студенти кафедри беруть участь у Всеукраїнських та Міжнародних форумах, конференціях, з’їздах та конгресах, реалізуючи на практиці гасло «навчання через науку». Основним завданням кафедри є забезпечення екологічної підготовки фахівців для транспортно-дорожнього комплексу України. Інформація про майбутні конференції, в яких можна взяти участь доступна за посиланням.

За результатами роботи І.М. Коваленка запропоновано низку індексів (віковості, генеративності тощо) для оцінки онтогенетичної структури.М.Г. Баштовимздійснено вивчення структури популяцій трав’янистих рослин широколистяних лісів в умовах рекреаційних навантажень.Л.М. Бондарєвоювперше охарактеризовані особливості росту і формоутворення семи видів злаків на пасквальному, фенісіціальному і рекреаційному градієнтах дигресії лучних фітоценозів в умовах Лісостепової зони України. На таких же градієнтах для цієї ж території Кирильчук К.С. Було з’ясовано особливості росту, продукційного процесу і формоутворення шести видів лучних бобових трав.

Результати проведених робіт дали чітке уявлення про природу степових лісів та їх типологію і зробили можливим створення великомасштабної геоботанічної карти. Аспірантура у Г. Висоцького, який проводив дослідження лісів Південного Сходу України, відкрила нові горизонти науки для О.